L’art del menjar

Una mostra a la Pedrera explora la relació entre la història de l’art i els quatre darrers segles de menjar amb peces d’artistes com Dalí, Picasso, Barceló o Brossa.

Llegeix-lo en PDF: Expo L’art del menjar, a La Pedrera. Fotos: Arnau Bach

Expo a La Pedrera, L'art del menjar. Foto: Arnau Bach

Expo a La Pedrera, L'art del menjar. Foto: Arnau Bach

“Que què?”. Atònita, mira i remira aquell sofà. S’hi acosta una mica, l’ensuma, allarga la mà com si el volgués tocar, però fa un gest de fàstic i, ràpidament,  com si allò cremés, es tira enrera. ”Segur? És que no ho sembla…” diu a la vegada que li dóna un cop de colze a una de les seves companyes, assenyalant-l’hi. “Però…. és carn de veritat?”. La pregunta es repeteix, com si fos l’eco, per tot el grup de dones. La guia, amb un mig somriure, els ho confirma: “És carn… fresca”. Esclata el xivarri. “Com el vestit de Lady Gaga!”, criden algunes senyores.

Estan al davant d’una mena de sofà-art-filet, una peça de l’artista Jana Sterbak anomenada “Cadira/carn Apollinaire”. Forma part de la mostra L’art del menjar, que s’acaba d’inaugurar a CX La Pedrera. I és, segurament, un dels objectes que més emocions de tota mena provoca als visitants. “Fa una pudor infernal!”, exclama una de les  participants que fa la visita guiada. Abandona el grup i se’n va a mirar una altra de les instal·lacions. Que tampoc no la deixa més tranquil·la. Es tracta d’ El Convidat, de Joan Brossa, una taula parada, a la punta de la qual espera, el comensal, el garrot vil. La dona l’observa detingudament i un calfred li recorre l’esquena. Es gira i decideix delectar-se amb un quadre de Dalí. “Aquest és més maco”, sentencia.

L’art del menjar

Cuinar és, segurament, l’activitat creativa més antiga. I un reflex de la nostra visió del món. Del moment històric. De la vida. Mengem per satisfer el nostre instint més bàsic, de supervivència. Però també per complaure l’apetit social, la necessitat d’estar amb els altres. És un ritual que es repeteix en totes les cultures, on les celebracions passen al voltant d’una taula i en –bona- companyia. “Però és que, a més, mengem perquè també l’esperit necessita nodrir-se d’imatges estètiques i boniques, dels conceptes que t’aporta l’art”, ressalta Marga Viza, cap d’exposicions de La Pedrera.

En aquest sentit, la mostra L’art del menjar explora la relació que han establert els artistes amb l’alimentació als darrers quatre segles, des de com han representat el menjar i el rite de menjar a través dels bodegons, fins a “tot el que comporta socialment anar a taula, les paradoxes de l’alimentació, el vincle entre l’ésser humà i allò menjat, la identitat”, afegeix Viza.

El recorregut, una immersió en la història i una provocació pels sentits, arrenca al segle XVII i serpenteja fins a arribar a l’omnipresent Ferran Adrià. Abans però, Picasso, Juan Gris, Dalí, Joan Brossa, Magritte, Barceló. Les teles mostren la percepció social del menjar a cada època. Des de les natures mortes holandeses, plenes de exhuberants viandes, que contrasten amb la sobrietat de les  espanyoles; fins a les peces punyents, àcides, crítiques de les avantguardes i actuals.

Dels bodegons a Adrià

Piruletes perverses amb queixals ocults, pots plens de merda, imatges gairebé pornogràfiques de salsitxes i carn, animals esbudellats.“Des de començaments del segle XX, el menjar a l’art es tracta per fer reflexionar, per criticar la societat del consum, el menjar brossa, la crueltat amb què tractem els animals. Són peces fetes amb ironia, amb burla, provocadores”, explica Marga Viza. I entre tanta reivindicació, també hi ha lloc per a la bellesa. Un poema fet a partir de fotografies de senzilles peles de patata, que l’artista usa per escriure, en àrab,  paraules d’amor.

La mostra arriba al final amb les reinvencions d’ artistes en cuiners i de cuiners en leitmotiv d’obres d’art. Als anys 70, creadors com en Miralda van decidir posar-se al darrera dels fogons. En Miralda va obrir un restaurant, El internacional, “el primer restaurant de tapes de Nova York”, deia i el va utilitzar com a escenari de performances, instal·lacions i per cuinar obres d’art efímeres que oferia de menú als seus comensals.

Els cuiners també han vist trastocada la seva funció i han esdevingut motiu d’inspiració per a d’altres artistes. És el cas de Ferran Adrià i el seu restaurant, elBulli. “El xef català no forma part de la mostra com a artista, perquè ell diu que no ho és pas –especifica Viza-, sinó com a innovador, perquè a partir d’ell altres han creat”, perquè amb la seva imaginació per fer plats ha estat capaç de provocar simfonies, musicals i de plaer; de provocar fotografies, projectes, peces d’art. I, sobretot, de demostrar que la gastronomia ben mereix un forat a galeries i museus.

 

—-DETALLS————-

L’ART DEL MENJAR. Es pot visitar a la sala d’exposicions de CX La Pedrera fins al 26 de juny i és gratuïta.

GINKANA CULTURAL. La mostra és formada per 130 peces, de 76 artistes diferents. Les obres procedeixen de 70 col·leccions i de 14 països diferents. La comissària de l’exposició, Cristina Giménez, es va passar un any de recerca intensiva pels cinc continents per aconseguir reunir tots els objectes.

MÉS INFORMACIÓ

La pàgina web de l’Obra social Catalunya Caixa:

http://obrasocial.caixacatalunya.com/


 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s